Közeledve a fűtési szezonhoz esedékessé válhat a nyílászáróink peremszigetelésének a cseréje. Műanyag ablakok esetén nem igazán tudjuk megtenni magunk, a régebbi vagy egyedi fa ablakok, ajtók esetén megpróbálkozhatunk vele mi magunk is.

Először nézzük meg, hogy a nyílászárónk esetében milyen típusú szigetelőcsíkot kell használnunk. A legáltalánosabb a D és a P, E profilú szigetelőcsík, melyek neve utal a formájukra. Én P-t és D-t használtam.

A bejavított, újra lazúrozott ajtóra először a P csíkot rögzítettem fel. A P szára teljesen jól illeszkedik az ajtón lévő direkt szigetelésre kialakított vályatba. Eredetileg E volt, de helyben csak kis méretűt tudtam volna beszerezni, ugyan a P-ből is csak kicsi volt, de ellenoldalon szintén P-vel úgy gondolom, hogy jobb zárást eredményezhet. Itt a vájat az ajtón.

Az öntapadóról a papírcsíkot érdemes 10-20 cm-enként leszedni, hogy ne ragadjon nem kívánatos helyekre a szigetelő többi része.

Én a sarkoknál elvágták a csíkot és valamennyire próbáltam ollóval gérbe vágni az illesztéseknél.

Ahogy jobban a fához ragad a csík, úgy a sarok rész is jobban egyben lesz. Az ajtó kereten szintén célszerű megismételni a műveletet. Én ott D profilt használtam.