Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Bohém rapszódia: Bernard Bohemian ALE teszt

A Bernard cseh kisüzemi márka kóstolása egy tudatos döntés következménye lett nálam. Ha már tudnak nekem cseh-ből sört hozni, akkor mégis mit választanék?

Mivel sok ismeretem nem volt a kinti gyártókat illetően, ezért én is, mint a többi honpolgár felcsaptam a keresőt, és hát sok jókat találtattam olvasni a Bernard márkáról. A söreikről viszont direkt nem néztem értékelést, nem hagytam magam befolyásolni. Legutolsó kóstolásra a Bernard Dark Lager-ét hagytam, most azonban a Bohemian Ale esett áldozatul.

Vételezzük szemre először a csomagolást, ami már az elején megvett kilóra.

Ezekkel a csatos üveges kiszerelésekkel amúgy is le lehet venni a lábamról, de az mindenképpen kiemelkedő, hogy minden egyéb is gusztusos rajta. A címke, a kidomborodó márkanév az üvegből. Ez szó, mi szó csillagos ötös.

Vajon a csomagolás milyen belsőt takar? A szép ruha alatt egy ronda banya lapul?


Nem igazán, sőt. Habja ugyan hamar elillan (vagy csak rosszul töltöttem, de eddig minden kinti cseh sörnél ez volt a helyzet). Ennek ellenére viszont kellőképpen szénsavas. Íze markásan malátás, enyhén édeskés részben a pörkölt maláta miatt is, valamint abból a tényből is fakadóan, hogy ebben az esetben a komló picit háttérbe van szorítva. Mintegy aláfestésül lehet benne kiérezni a keserű komlót. 

Alkoholtartalma 8,2%, a fél literes kiszerelésben ez viszont elég ütősnek mondható, az egybeni elfogyasztása után a jó kedv egyből garantált. A leírás szerinte tartalmaz még kirandert, amit én nem véltem felfedezni benne, de persze nincs két egyforma ember, aki mindent ugyanolyannak érez. Nekem nagyon bejött, merem ajánlani másnak is!

0 Tovább

Eredeti cseh Krusovice Královská 12° teszt

Volt szerencsém eredeti cseh söröket kapni a páromtól, lássuk hát mit tud a "Királyi 12 balling fokos", melyet egy vacsorához fogyasztottam el.

lager  krusovice  sör  sörteszt  nagyüzemi

Csomagolása teljesen rendben, tetszetős. Fél literes kiszerelés, ami a cseh söröknél teljesen rendben. Alkholtartalma 5%, ami az itthoni 4-4,5-höz képest is teljesen rendben van. 

De lássuk magát a sört!

lager  krusovice  sör  sörteszt  nagyüzemi

Kitöltve habja villámgyorsan eltűnik, és nem is igazán határozott, egyáltalán nem erős. Ez sok esetben már sejtetni enged valamit az ízzel kapcsolatban. Ami sajnos nincs sok neki, a kortyolás során jobban a maláta érződik, a címkén kihangsúlyozott žateci aromakomlóból én nem véltem semmit sem felfedezni. Maga a sör nem túl szénsavas.

A szintén cseh Bernard lagere mérföldekkel jobb vétel ennél! Ha valaki kilátogat az országba, inkább abból vegyen egy rekesszel. :)

2 Tovább

Kazán apríték égőfej készítés #1.

A magas energia árak miatt idénre terveztem egy nagyobb szabású projektet a fűtési rendszer költséghatékony korszerűsítése mellett. Körültekintve az energiahordozó piacon könnyen arra a következtetésre juthatunk, amire én: jelenleg a legolcsóbb fűtési mód az aprítékkal való fűtés (ha van lehetőségünk napelemre beruházni támogatással, akkor viszont jóval kényelmesebb megoldást ad az elektromos fűtés). A környezetünkben akár ingyen hozzá juthatunk gallyakhoz, sok helyen a közutasok által levágott vékony ágakat is hozzánk vágják csak úgy, ha megszabadítjuk tőle őket.

Mindemelett táplálhatjuk az égőfejet agrár "hulladékkal", úgymint napraforgó szemét, szecskázott kukoricaszár, szalma, stb. Valamint asztalos üzemekből olcsón juthatunk forgácshoz is akár.

A jóval drágább fához képest még a kényelem is ennek a fűtési módnak az előnyeit gyarapítja. Egy nagyobb méretű tárolóval több napra megszabadulhatunk a begyújtástól és a folyamatos tűzre rakástól. Több hazai gyártó is árul ilyen szerkezeteket, azonban igen horror árakon. Egy megbízható és biztonságos rendszert azonban mi is elkészíthetünk magunk házilag.

A kardinális kérdés mindig a vezérlés szokott lenni, ami lehet mechanikus, ha nyelvvel ellátott adagolót készítünk (árban ez a legolcsóbb), vagy lehet elektronikus vezérlés, amit sokan PLC-vel készítenek el. A PLC-k könnyen programozható, iparba szánt megbízható vezérlők, használtan egyszerűbbeket 20 000 Ft-körüli összegtől találhatunk.

Másik megoldás a mikrovezérlővel történő kivitelezés, én ezen belül a Silicon Labs C8051F410-esére tettem le a voksomat.

Hogy miért? Mert 2000 Ft alatti összegből megvan a vezérlésünk lelke. Oké, persze azért ez egy kicsit túlzás. :)

Használhatnánk Arduino-t is, de az Arduino-ban található mikrovezérlő specifikációja jócskán elmarad a C8051F410-esétől. Én a dev boardot a Farnelltől vásároltam meg. Egyszerűen C8051F410DK a neve. Íme a benne található fejlesztő panel:

Na, de mit is tartalmaz még a csomag?

Debug adapter és egy 9V-os egyenáramú tápegység. Ami lemaradt a képről, az egy USB kábel, amivel a debug adaptert kell a számítógéphez csatlakoztatni, tulajdonképpen egy mezei nyomtató usb kábel.

A csomaghoz szoftver licenszek is járnak, a legértékesebb a Keil fejlesztői környezet, amivel Keil C fordítóhoz is jutunk, amivel már igen stabil piacra dobható eszközöket is programozhatunk. E mellet kapunk egy Simplicity Studio licenszet, ami a Silicon Labs saját fejlesztő környezete. Persze nem becsülöm alá az SDCC-t sem, ami ingyenes fordító, így ha profi fejlesztő környezetre sem vágyunk, akkor elégséges aliexpresszről egy kisebb fejlesztői boardot vásárolni: 

https://www.aliexpress.com/item/C8051F410-Core-Development-Board-MicroController-C8051F-Mini-System-Programmer/32737730159.html

Ehhez nem jár debug adapter, úgyhogy azt külön kell néznünk hozzá és tápot is. 

A projektek készítéséhez Simplicity Studio-t fogok használni főként, Keil fordítóval, de a kód kisebb módosítással SDCC-vel is fordítható lesz majd. 

0 Tovább

Kiskerti kerítés maradékanyagból #2

Tegnap lett időm a kerítés projekt folytatásához, igaz a sötétbe nyúlt a betonozás, de sikerült a tervezettig eljutnom. Először betontörmelék gyűjtéssel és zúzással folytattam, mivel nem használtam zsalukövet és egy kicsit spórolni is akartam a bekeverendő beton mennyiségével (valamint a bontásból származó törmeléket sem akarom elvitetni), ezért nagy részben régi anyagot is használtam.

Persze a gyűjtött mennyiséget még ennél kisebb darabra zúztam nagy kalapáccsal.

Következő lépésben a kizsaluzandó rész földmunkája következett. Hála a puha kerti talajnak, nem kellett sokáig lapátolni.

Majd helyükre próbáltam a zsaludeszkákat. Látható a képen, hogy a ház körüli betonperemre ebben az állapotban felfutna rá a kerítés alja, ezért...

Következett egy gyors igazítás:

A végét lezártam egy másik darab deszkával, kapott is két oldalról 1-1 szöget. Teljesen nem tökéletes a zsaluanyag, mert az egyik deszka egy kicsit csavarodott.

A képen nem látható végére nem raktam deszkát, mivel így szépen neki tudom futtatni az utcai kerítésnek. Ehelyett a kerti föld visszahúzásával és egy téglával támasztottam meg a zsalut, hogy ne mozduljon el. A vízszintet ellenőriztem, és beton darabokkal támasztottam alá a zsalut. Ez után jött a jól bevált talicskás lapáttal való keverés. 3:1 -es keverés.

Egy sor a zsaluba, rá a beton darabok. Nem törtem ennél apróbbra, úgy gondolom, hogy tökéletesen fog szolgálni így is.

A felső sort már egy kicsit nedvesebbre csináltam, hogy jól körülvegye a meglévő köveket az anyag. Jól be kell csömöszölni, én igénybe vettem egy deszkát is a kőműves szerszám mellett.

Másnap reggel ilyen lett a végeredmény.


Hétvégére még a zsaluban marad, igaz már be nem nyomható.

Még nézelődök ötletek után a folytatást illetően, az biztos, hogy 1-2 sor téglát fog kapni (vagy csak az oszlopokat rakon körbe téglával), mivel régi bontott tégla is a rendelkezésemre áll.

0 Tovább

Habanero, paradicsom, goji bogyó vetés a szobában

Idén is majdnem későre hagytam az chili és paradicsom veteményezést (tavaly szakszerűen fóliasátorba kerültek a vetőtálcák, de meglepetésre egy sem kelt ki).

habanero  paradicsom  goji

Idén a nappaliban, papírtörlőn kezdtem el csíráztatni a Habanerot és a paradicsomokat. 


habanero  paradicsom  goji

A goji magokat pedig egy régen vásárolt lefedhető csíráztatókészletben található papír vetőtálcába. Most már okosabb vagyok, és tojástálcákat használnék erre a célra.  Körbevágva a növény kiemelése nélkül mehetne bele majd külön cserepekbe, de én kivételesen most több magot szórtam az egyes parcellákba.

habanero  paradicsom  goji

Többször próbáltam már vetni, minden alkalommal kelt ki, de sajnos egyikből sem sikerült erős növényt kinevelni. A goji mellett még bársonyvirág magokat is vetettem, mint ahogy az a legfelső képen látható. Pár éve sikerült ugyan saját magokat szedni, de azokat a következő évben nem sikerült kicsíráztatnom.

A papírtörlős veteményt enyhén nedvesítettem.

habanero  paradicsom  goji

A Gerilla Gourmet fesztiválon történt sütést követően nem néztem rájuk, így ma reggel az alábbi kép fogadott:

habanero  paradicsom  goji

Szerda este vetettem el még ezeket is, bársonyvirág magok, pár nap a csírázási idejük, azért a csili és a paradicsom kicsit később fog gyökeret ereszteni. 

0 Tovább

Garden-Beer&Barbecue

blogavatar

Hobbikertész szemszögéből a BBQ és kraft sörforradalom. Időnként barkácsolok is.

Utolsó kommentek