A magas energia árak miatt idénre terveztem egy nagyobb szabású projektet a fűtési rendszer költséghatékony korszerűsítése mellett. Körültekintve az energiahordozó piacon könnyen arra a következtetésre juthatunk, amire én: jelenleg a legolcsóbb fűtési mód az aprítékkal való fűtés (ha van lehetőségünk napelemre beruházni támogatással, akkor viszont jóval kényelmesebb megoldást ad az elektromos fűtés). A környezetünkben akár ingyen hozzá juthatunk gallyakhoz, sok helyen a közutasok által levágott vékony ágakat is hozzánk vágják csak úgy, ha megszabadítjuk tőle őket.

Mindemelett táplálhatjuk az égőfejet agrár "hulladékkal", úgymint napraforgó szemét, szecskázott kukoricaszár, szalma, stb. Valamint asztalos üzemekből olcsón juthatunk forgácshoz is akár.

A jóval drágább fához képest még a kényelem is ennek a fűtési módnak az előnyeit gyarapítja. Egy nagyobb méretű tárolóval több napra megszabadulhatunk a begyújtástól és a folyamatos tűzre rakástól. Több hazai gyártó is árul ilyen szerkezeteket, azonban igen horror árakon. Egy megbízható és biztonságos rendszert azonban mi is elkészíthetünk magunk házilag.

A kardinális kérdés mindig a vezérlés szokott lenni, ami lehet mechanikus, ha nyelvvel ellátott adagolót készítünk (árban ez a legolcsóbb), vagy lehet elektronikus vezérlés, amit sokan PLC-vel készítenek el. A PLC-k könnyen programozható, iparba szánt megbízható vezérlők, használtan egyszerűbbeket 20 000 Ft-körüli összegtől találhatunk.

Másik megoldás a mikrovezérlővel történő kivitelezés, én ezen belül a Silicon Labs C8051F410-esére tettem le a voksomat.

Hogy miért? Mert 2000 Ft alatti összegből megvan a vezérlésünk lelke. Oké, persze azért ez egy kicsit túlzás. :)

Használhatnánk Arduino-t is, de az Arduino-ban található mikrovezérlő specifikációja jócskán elmarad a C8051F410-esétől. Én a dev boardot a Farnelltől vásároltam meg. Egyszerűen C8051F410DK a neve. Íme a benne található fejlesztő panel:

Na, de mit is tartalmaz még a csomag?

Debug adapter és egy 9V-os egyenáramú tápegység. Ami lemaradt a képről, az egy USB kábel, amivel a debug adaptert kell a számítógéphez csatlakoztatni, tulajdonképpen egy mezei nyomtató usb kábel.

A csomaghoz szoftver licenszek is járnak, a legértékesebb a Keil fejlesztői környezet, amivel Keil C fordítóhoz is jutunk, amivel már igen stabil piacra dobható eszközöket is programozhatunk. E mellet kapunk egy Simplicity Studio licenszet, ami a Silicon Labs saját fejlesztő környezete. Persze nem becsülöm alá az SDCC-t sem, ami ingyenes fordító, így ha profi fejlesztő környezetre sem vágyunk, akkor elégséges aliexpresszről egy kisebb fejlesztői boardot vásárolni: 

https://www.aliexpress.com/item/C8051F410-Core-Development-Board-MicroController-C8051F-Mini-System-Programmer/32737730159.html

Ehhez nem jár debug adapter, úgyhogy azt külön kell néznünk hozzá és tápot is. 

A projektek készítéséhez Simplicity Studio-t fogok használni főként, Keil fordítóval, de a kód kisebb módosítással SDCC-vel is fordítható lesz majd.