Különösen érdekes lehet ez az írás azoknak, akik mondjuk panelból költöznek kertes házba, és esetleg egy olyanba, amivel nagy földterület is jár.

De kezdjük szépen az elején!

Én világ életemben faluhelyen laktam, így három éve nem hipszter-filózófia szülte a kertes ház vásárlási fellángolásunkat párommal. A közös élet elindításához kellett. Az már mást tészta, hogy előtte csak hobby kaktuszgyűjteménnyel rendelkeztem, de mindig is érdekelt az új dolgok kipróbálása. A kinézett családi ház elég nagy, 2100 m2-es telken helyezkedett el, maga a ház és a hozzá tartozó gazdasági épületek kb. az egész telek 1/3 részén helyezkedtek el. A többi rész "szépen" fel volt szántva, az eltelt évek alatt hol ez, hol az volt benne.

1. ötlet: füvesítsd be az egészet!

Az átvétel után szinte az első lépésünk az volt, hogy csináljunk egy nagy gyepes, szaladgálós részt a majdani gyermekeink számára. Ugye az idilli kép. De akkor csináljuk okosan, legyen automata öntöző! 

Így esett, hogy a terület egy nagy része befüvesítésre került.

Mondanom sem kell, hogy a későbbi utána olvasások során jöttem rá, hogy a csodálatos gyep megalkotása sokkal nagyobb munkát igényel, mint pl. egy azonos méretű területen elhelyezkedő "tökéletes" gyümölcsös létrehozása. A megfelelő mennyiségű vízen kívül folyamatos tápanyag utánpótlás, fűnyírás megfelelő fűnyíróval (3 vágás után célszerű kést élezni). Mivel akkor nem hallottam még a vakondhálóról, ezért nekem folyamatosan takarítanom kell utánuk (megjegyzem azért elég költséges dolog ez a hálózás). Valamint nálam a keverék finomabb fűféléje az egyik kései vágás után magját elszórva el is tűnt a gyepből, így jelenleg egy kicsit durvább összhatást kelt.

2. ötlet: létesítsünk gyümölcsöst

Területméretnél fogva kiélhetem kísérletezési vágyaimat, így a terület hátsó részében kialakítottunk egy jelenleg majdnem 20 fából álló gyümölcsöst. És igen, csodálatos teremtmény a gyümölcsfa.

Metszed, permetezed, terem és ennyi (mondjuk egy kicsit azért túlzás :) )!  A fák nagyrészét egyetlen ősszel ültettük el, és megfogta az összes. Tavaly nyáron az egyik körtétől sajnos el kellett búcsúznunk, egy-két nap alatt teljesen elszáradt nagy hirtelen. Én a fák közét hagyományos módon befüvesítettem, ami ugyan nem lazítja a talajt, de legalább nem marad kopaszon a föld.

A permakultúra jegyében később elkezdtem a fák közé egyéb vegyes állományt telepíteni (pl. kökény, levendula). Az egyik sarokban két bokornyi csipkebogyó is helyet kapott.

 3. ötlet: klasszikus veteményes

Elfért még egy kis konyhai veteményes is, így azzal is van néhány éves tapasztalatom. Makói típusú földünk van, elég kötött, így a legjobban természetesen a vöröshagyma fejlődik. A répa és egyéb gyökér zöldségek elég nehézkesen nőnek, amelyik évben szépek voltak, akkor is egy nagyobb esőt követően rohadásnak indult az egész termés, mivel az agyagosságnak köszönhetően lassan szivárog el a víz. A sör jellegét a blognak a 2 éve fix helyre telepített komlók adják, a 4 db elültetettből sajnos csak 2 db maradt meg.